Ayurveda

Ayurveda är ett av världens äldsta medicinska system och är den traditionella läran från Indien. Den kallas "The Mother of all healing" och man tror att den är ca 5000 år gammal. 
Kunskapen om dygnets cykler, våra inre rytmer & årstider, Moder Jords läkande örter och mediciner samt rörelsens betydelse (m.m) för våra kroppar återfinns dock i hela världen. Det handlar om en inre visdom som gått i arv i generation efter generation.


I Ayurvedan utgår vi från att varje människa är unik - och tar hänsyn till det fysiska, mentala och själsliga. En stor del i detta är att förstå sin unika konstitution av elementen: vatten, jord, eld, luft och rymd.


Ayurveda & Yoga är systerkunskaper - när de praktiseras tillsammans skapas en gynnsam spirituell praktik.

HÄLSORÅDGIVNING

Vid en Ayurvedisk hälsorådgivning tar vi reda på vilken/vilka doshor som är dominerande hos dig, eventuella obalanser och du får därefter livsstilsråd utefter din unika konstitution och livssituation. En konsultation passar dig som har obalanser i dag, men självklart även dig som vill få en ökad förståelse kring hur du kan bibehålla hälsa över tid.

 

Behandlingsmetoder inom Ayurveda börjar ofta med enkla huskurer och allmäna råd för kost, motion och livsstil men kan också innebära råd kring örttillskott och behandlingar med oljor. Successivt ökar du din kunskap kring kroppens naturliga rytmer och förändrade behov utifrån årstider, dygnets timmar, ålder och dina dominerande element.

Johanna är utbildad yogalärare och använder vid behov även pranayamas (andningsövningar), mudras (handställningar), asanas (yogapositioner), kristaller och aromaoljor som eventuella råd för balansering.


Hälsorådgivningen tar ca 90 min.

 

Innan din bokade tid får du ett formulär hem att fylla i och skicka tillbaka. Formuläret innehåller allmäna frågor kring ditt hälsotillstånd. Ta god tid på dig att fylla i detta, och svara gärna så sanningsenligt som möjligt.

 

Under hälsorådgivningen går vi tillsammans igenom hälsobladet och jag ställer kompletterande frågor. Vi läser puls enligt Ayurvedisk tradition och det är också vanligt att jag tittar på ögon, naglar och tunga. Du får med dig råd hem att följa för ökad balans och minskad obalans.

Efter besöket ingår en kortare uppföljning per telefon, ca ett par veckor senare. 

Du kan också boka Återbesök om du önskar fortsätta med fler nya insikter & ayurvediska råd.


För dig som är kvinna och önskar påbörja börja leva mer ayurvediskt & cyklist. Välkommen att läsa mer om våra behandlingar & sessioner riktad mot kvinnohälsa under fliken Women MedicineKontakta oss på info@yogachandra.se för lediga tider för hälsokonsultationer.

BEHANDLINGAR


MARMABEHANDLING

Marmabehandling är en kropps-/och energibehandling som ökar ditt välmående & energiflöde i kroppen.

Efter traditionell ayurvedisk pulsläsning väljs noga utvalda oljor ut som är anpassade efter din dosha samt eventuella obalanser. Därefter masseras specifika (trigger-)punkter mjukt tillsammans med oljan.

Marmabehandling löser upp energiblockeringar så att energin (pranan) i kroppen kan flöda fritt igen. Du upplever då större mental klarhet, ökad energi och mindre spänningar i kroppen.

För optimal effekt bör 3 behandlingar göras inom en vecka. Behandling inkl pulsläsning tar ca 45 min.

Passar dig som önskar en mjuk terapeutisk behandling mot obalanser men kan även göras som avkopplande behandling.

Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. 


BASTI/DAMMAR

Basti har används inom ayurvedan i flera tusen år och är en av de mest uppskattade behandlingarna. Används för att balansera energiflödet, rena kroppen och lösa blockeringar. Basti (dammar) kan användas vid många olika typer av problematik så som stress, oro, ångest, utmattning och värkproblematik.

Bastibehandlingen utförs genom att en krans av mjöl placeras på behandlingsstället och fylls med behagligt varm olja. Kransen med olja kan placeras där du behöver, nedan ser du några vanliga exempel på var den kan utföras beroende på problematik.

 

  • Vid området för njurar. Ger lugnande effekt på njurar & binjurar. Mycket välgörande vid stress- och utmattningsproblematik.


  • Ryggslutet. För att lindra spänningar och värk i nedre del av rygg.


  • Leder tex knä, höfter och axel. Smärtlindrande behandling.


  • Nacken. Avslappnande behandling för nackbesvär och stelhet.


Behandling inkl pulsläsning tar ca 45 min.

Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. Samtliga damm-behandlingar bör utföras tre dagar i tät följd för maximal effekt. 
MUKHA ABHYANGA/FACELIFT BEHANDLING

Massage och behandling på huvud, ansikte och öron enligt visst mönster som ger ansiktet ”ett lyft” och är en ”liten behandling med stor effekt". Vi inleder med traditionell pulsläsning och väljer oljor utefter den. FaceLift är en fantastiskt skön behandling som verkar avslappnande och balanserande.

Behandling inklusive pulsläsning tar ca 45 min.

Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. 
TIPS! Kan även bokas tillsammans med någon av våra healingtekniker. 
Du vet väl att du kan köpa presentkort på ayurvedisk behandling eller konsultation? Giltigt 1 år.


Fler behandlingar kommer erbjudas fr o m hösten 2022.