Ayurveda

AYURVEDISKA BEHANDLINGARABHYANGA
Traditionell ayurvedisk oljeterapi/massage (samt utvalda marmapunkter) inkl ansikte med varm olja. Behaglig, avkopplade & varsam oljemassage med svepande, långa & lugna rörelser. Mjukgör leder, ökar cirkulation, matsmältning, stöttar nervsystem och gynnar immunförsvaret. Gynnsam för samtliga doshakombinationer samt rening av ama (toxiner). Stöttar prana, livsenergin,  i kropp & sinne och ger vitalitet, styrka och flexibilitet.
Vi inleder med ett kort samtal & traditionell ayurvedisk pulsläsning. Därefter väljs oljor ut inför behandlingen - vanligen sesamolja tillsammans med utvald eterisk olja.
Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal.
Behandling inkl pulsläsning tar ca 90 min. MARMABEHANDLING

Marmabehandling är en kropps-/och energibehandling som ökar ditt välmående & energiflöde i kroppen.

Efter traditionell ayurvedisk pulsläsning väljs noga utvalda oljor ut som är anpassade efter din dosha samt eventuella obalanser. Därefter masseras specifika punkter (utvalda för dig) mjukt tillsammans med oljan.

De 107 marmanis är vitala energipunkter längs våra energikanaler, nadis, i kroppen - och behandlingen löser upp kropps-/och energiblockeringar så att energin (pranan) kan flöda fritt igen. Effekter av behandlingen kan vara mental klarhet, ökad energi och mindre spänningar i kroppen.

Passar dig som önskar en mjuk terapeutisk behandling mot obalanser men kan även göras som avkopplande behandling.

Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. För optimal effekt bör 3 behandlingar göras inom en vecka.

Vi utför även vid behov/önskemål Mani Chikitsa som innebär att kristaller placeras på marmapunkter - eller enklare massage med varm sesamolja inledningsvis.
Behandling inkl pulsläsning tar ca 75 min. BASTI/DAMMAR (fråga oss om tillgänglighet innan bokning av denna) 

Kati Basti har används inom ayurvedan i flera tusen år och är en av de mest uppskattade behandlingarna. Används för att balansera energiflödet, rena kroppen och lösgöra blockeringar. Basti (dammar) kan användas vid många olika typer av problematik så som inflammation, ryggproblem, stress, oro, ångest, utmattning & värkproblematik.

Bastibehandlingen utförs genom att en krans av mjöl placeras på behandlingsstället och fylls med behagligt varm olja. Kransen med olja kan placeras där du behöver. Nedan ser du några vanliga exempel på var den kan utföras beroende på problematik.

 

  • Njurar/Binjurar. Ger lugnande effekt och är välgörande vid stress- och utmattningsproblematik.


  • Ryggslutet. För att lindra spänningar och värk i nedre del av rygg.


  • Leder tex knä, höfter och axel. Smärtlindrande behandling.


  • Nacke. Avslappnande behandling för nackbesvär och stelhet.


Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. Samtliga damm-behandlingar bör utföras tre dagar i tät följd för maximal effekt.
Behandling inkl pulsläsning tar ca 60 min.MUKHA ABHYANGA/ANSIKTSBEHANDLING (s.k Ayurvedisk FaceLift)

Massage och behandling på ansikte, huvud & öron enligt visst mönster som ger ansiktet ”ett lyft” och är en ”liten behandling med stor effekt". Vi inleder med traditionell pulsläsning och väljer oljor utefter den. Mukha abhyanga är en fantastiskt skön ansiktsbehandling som verkar avslappnande, ökar cirkulationen och är åtstramande för huden.

Efter behandlingen bör du tänka på att ha planerat in så lite som möjligt samma dag och istället ge utrymme för vila. Detta för att effekten av behandlingen ska vara optimal. TIPS! Kan även bokas tillsammans med någon av våra healingtekniker.
Behandling inklusive pulsläsning tar ca 45 min. SHIRO ABHYANGA (CHAMPI)
Massage av huvud, nacke, skuldror & ansikte med utvald olja sittandes på stol.
Huvud anses vara det viktigaste området hos våra kroppar då det är här kronchakrat finns  - platsen där vår själ entrar kroppen i fosterstadiet. Fyra av våra fem sinnen finns också här vilket gör området extra viktigt.
Traditionellt används denna behandling för att ge en positiv effekt på våra sinnen samt nervsystemet. Den sägs balansera migrän, spända käkar och hårförlust. Verkar avslappnande och vitaliserande. Är också en traditionell skönhetsbehandling i Indien för att göra håret glansigt & vackert samt verkar allmänt föryngrande. TIPS! Kan även bokas tillsammans med någon av våra healingtekniker.
Behandling inklusive pulsläsning tar ca 45 min. MINI BEHANDLINGAR

Vi ger också mini-behandlingar så som värmeomslag, Nabhi olja mm. Dessa kan vara en del av dina Ayurvediska råd för att stötta upp kroppen & ge läkning men kan även bokas separat.BEHANDLINGAR VID GRAVIDITET & POST PARTUM

Specifika behandlingar & kurer för dig som befinner dig i tredje trimestern eller genomgått förlossning. Vi erbjuder bland annat traditionell ayurvedisk Belly Binding, medikerad ghee, MotherWomb massage & örtomslag. Vi inleder med en konsultation (se ovan) och kommer tillsammans överens om ett upplägg som passar dig.
Du vet väl att du kan köpa presentkort på ayurvedisk behandling eller konsultation? Giltigt 1 år.

Ayurveda är ett av världens äldsta hälsosystem och är den traditionella medicinska läran från Indien. Hon kallas "The Mother of all healing" då hon håller visdomen & intentionen om att ge dig läkning som en moder. VIsdomen tros vara 5000 år gammal och är en visdom som gått i arv generation för generation.

Kunskapen om dygnets cykler, våra inre rytmer & årstider, Moder Jords läkande örter och mediciner samt rörelsens betydelse (m.m) för våra kroppar återfinns dock i hela världen. Ordet AyurVeda betyder "visdomen om livet" och traditionen erbjuder dig metoder för att bland annat balansera matsmältning & nervsystem. Två viktiga delar för att skapa och bibehålla hälsa.

I den ayurvediska läran utgår vi från att varje människa är unik - och tar hänsyn till det fysiska, mentala och själsliga. En stor del i detta är att förstå sin unika konstitution av Pancha Mahabhutas - de 5 elementen: vatten, jord, eld, luft och rymd. Yoga & Ayurveda är systerkunskaper - när de praktiseras tillsammans skapas en gynnsam spirituell praktik.

HÄLSORÅDGIVNING

Vid en Ayurvedisk hälsorådgivning tar vi reda på vilken/vilka doshor som är dominerande hos dig, eventuella obalanser och du får därefter livsstilsråd utefter din unika konstitution och livssituation. En konsultation passar dig som har obalanser i dag, men självklart även dig som vill få en ökad förståelse kring hur du kan bibehålla hälsa över tid.

 

Behandlingsmetoder inom Ayurveda börjar ofta med enkla huskurer och allmänna råd för kost, motion och livsstil samt kan också innebära råd kring örttillskott och ayurvediska behandlingar. Successivt ökar du din kunskap kring kroppens naturliga rytmer och förändrade behov utifrån årstider, dygnets timmar, ålder och dina dominerande element.

Johanna är utbildad yogalärare och använder vid behov även pranayamas (andningsövningar), mudras (handställningar), asanas (yogapositioner), kristaller och eteriska oljor som eventuella råd för balansering.


Hälsorådgivningen tar ca 90 min.

 

Innan din bokade tid får du formulär hem att fylla i och skicka tillbaka. Formuläret innehåller allmänna frågor kring ditt hälsotillstånd. Ta god tid på dig att fylla i detta, och svara gärna så sanningsenligt som möjligt.

 

Under hälsorådgivningen går vi tillsammans igenom hälsobladet och jag ställer kompletterande frågor. Vi läser puls enligt Ayurvedisk tradition och det är också vanligt att jag tittar på ögon, naglar och tunga. Du får med dig råd hem att följa för ökad balans och minskad obalans.

Efter besöket ingår en kortare uppföljning per telefon, ca ett par veckor senare. 

Du kan också boka Återbesök (30 eller 60 min) om du önskar fördjupa med fler råd och utforska mer kring ayurvedan.


För dig som är kvinna och önskar använda Ayurvedan i livets olika skeden - välkommen att läsa mer om våra sessioner riktad mot kvinnohälsa under fliken Ayur Women MedicineKontakta oss på info@yogachandra.se för lediga tider för hälsokonsultationer.